Deelnemersinformatie Fietsvierdaagse Markelo

Route beschrijvingen

Route-informatie dag 1, dinsdag:

Vanuit Markelo gaan we door de  buurtschap Stokkum richting Diepenheim.  Na plm. 8 km komen alle routes door Diepenheim. Om het centrum te bezoeken moet je de route even verlaten. Diepenheim staat bekend om de kastelen, de kunstgalerieën en het Rosarium. Op het laatste deel van alle routes wordt Diepenheim nog een keer bezocht.

Na Diepenheim gaan we een stukje door het landgoed Nijenhuis, richting de watermolen. De 60 km route komt langs watermolen den Haller, indien de 30- en 45 km deelnemers een bezoek willen brengen aan de watermolen, moeten ze bij de eerste splitsing RD fietsen. De watermolen staat dan aan de rechterzijde na plm. 200 meter. Na bezoek watermolen terug naar de routesplitsing en LA de route vervolgen.

Na de tweede route splitsing gaat de 30 km RD, en op weg naar de pauze bij familiehotel ’t Holt.

De 45- en 60 km gaan richting Rietmolen, hier is hun eerste pauzeplaats bij Café Kuppers.

Na de pauze gaan de routes even tegengesteld, later komen ze weer samen op weg naar de tweede pauzeplaats familiehotel ’t Holt.

Na de pauze gaan alle routes richting Diepenheim, langs Kasteel Nijenhuis en door de Nijenhuizerlaan. In Diepenheim gaan we richting Gelselaar. Even buiten Diepenheim bevindt zich aan de rechterzijde Kasteel Warmelo. Tegen betaling zijn hier de historische tuinen te bezichtigen, evenals een tentoonstelling van zandsculpturen.

Vervolgens gaan we een deel door het landgoed Westerflier, met Huize Westerflier aan de linkerzijde. Het laatste deel van de route gaat o.a. via een fietspad langs de Schipbeek weer richting Markelo.

Route-informatie dag 2, woensdag:

Vanuit Markelo gaan we door het Stokkumerbroek richting het Twentekanaal. Hier volgen we een fietspad langs het kanaal. Bij de volgende brug krijgen we een routesplitsing. De 30 km gaat nog verder langs het kanaal richting Lochem. De 45- en 60 km gaan over de brug richting Barchem. Via het Kulsdom gaan we richting een stuw in de Berkel. Na de stuw in de Berkel is er een routesplitsing. De 60 km maakt een extra lus en komt over een wandel/fietspad, hier rustig fietsen en respect hebben voor eventuele wandelaars, en langs Boerderij-museum De Lebbenbrugge. Dit museum is vanaf half elf geopend. In de buurt van Barchem komen de 45 -en 60 km weer samen. Net buiten Barchem gaan we naar de eerste pauzeplaats De Kaleberg (specialiteit koffie met koek).  Na de pauze splitsen de routes weer en komen voor Laren weer samen. In Laren gaan we naar de 2e pauzeplaats H.C.R. ’t Langenbeargh. Na de pauze gaan alle routes weer richting Markelo.

Route-informatie dag 3, donderdag:

Vanuit Markelo gaan we via buurtschap de Pothoek naar Elsen. Na plm. 5 km komen we op de Apenbergerweg. Dat is een stukje vals plat. Na plm. 600 meter zie je aan de linkerzijde een informatietafel. Van hieruit heb je bij helder weer een mooi uitzicht over de buurtschap Elsen/Herike.

Na plm. 7 km is er een routesplitsing. De 60 km route maakt een extra lusje, en komt kort daarna weer samen met de 30- en 45 km. Op de Stokreefsweg gaan we na een bruggetje over de Boven Regge LA een fietspad op. Hier staan plm. 2.5 km geen routebordjes.

De eerste pauzeplaats is op Camping de Notenwei, aanwijzing volgen naar de stempelpost.

Vanaf de camping terug naar de route en RD.

Na plm. 600 meter een routesplitsing. De 60 km gaat LA en maakt een extra lus, de 30- en 45 km gaan RD. Bij de volgende splitsing gaat de 30 km RA Richting Markelo en de 45 RD en sluit na de brug over het Twentkanaal weer aan bij de 60 Km.

Aan het einde van de Grote Looweg, weer een routesplitsing, de 60 km maakt weer een extra lus en komt langs de Noordmolen (een watermolen waar lijnzaad wordt verwerkt tot olie). Ook kasteel Twickel ligt op de route. Voor een bezoek aan museum de  Wendezoele op de kruising met de Boernsestraat RD, na 200 meter aan de rechterzijde.

De 45 km route gaat via de Twickelerlaan. Vanaf de Twickelerlaan is er ook een mogelijkheid om naar de Noordmolen te fietsen. Dit zijn wel extra meters, maar zeker de moeite waard. Na terugkeer op de route is er aan de linkerzijde een mogelijkheid voor een bezoek aan museum de Wendezoele.

Voor kasteel Twickel komen de 45- en 60 km weer samen, en gaan via het centrum van Delden naar de tweede pauzeplaats eetcafé de Burgemeester.

Vandaar gaan de routes weer richting Markelo. De laatste 11 km ook weer samen met de 30 km route.

Route-informatie dag 4,  vrijdag:

Vanaf het Kaasplein naar de Grotestraat en dan RA. Even buiten het dorp komen we over de Noordachtereschweg, een mooi gravelpad langs een zandweg. Na een paar kilometer harde weg, komen we op de Veenweg (gravelpad), na plm. 600 meter bevindt zich aan de linkerzijde een schaapskooi. De schaapskudde graast meestal aan de rechterzijde van het pad. Na de Veenweg gaan we richting Holten. In de buurt van het station in Holten gaat de route richting de Holterberg, een pittig stukje bergop. Op de Forthaarsweg  is de eerste routesplitsing. De 30 km gaat LA, maar kunnen ook een stukje met de 45- en 60 km meefietsen tot de eerste pauzeplaats ’t Losse Hoes, om daarna een stukje terug te fietsen en dan bij de splitsing de route weer op te pakken. Naast de pauzeplaats is er een mogelijkheid voor een museumbezoek (Natuurmuseum de Holterberg). De 45- en 60 km routes gaan via de Holterberg richting Nijverdal. Veel gravelpaden door een mooie natuur.  Bij de tweede splitsing gaat de 45 km LA richting Haarle en de 60 km gaat verder tot in Nijverdal. Even buiten Nijverdal is aan de linkerzijde het  Buitencentrum de Sallandse Heuvelrug, met een expositieruimte, een telescoopruimte en een planetarium. Hierna gaat de route richting Haarle, voor de tweede pauzeplaats Kinderboerderij Dondertman komen de 45- en 60 km weer samen. Vanaf hier gaan de routes richting Holten en komen op de rotonde voor de spoorbrug samen met de 30 km. We gaan door het centrum van Holten, en daarna via de Zuurberg weer richting Markelo.

Hoofdsponsors fietsvierdaagse Markelo:

Fietsvierdaagse Markelo wordt mede mogelijk gemaakt door onze

sponsors en partners